Muffinki kawowe z cukrem kokosowym
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Jeżeli jesteś fanką kawy, dziś pozwól sobie na podwójną dawkę i przegryź popołudniową kawkę zdrowym kawowym muffinkiem. Są cudownie puszyste i nie zawierają laktozy.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 156 Kcal
- 3 g białek
- 6 g tłuszczów
- 21 g węglowodanów
Składniki
12 sztuki
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1× jajko
- 250 ml mleka migdałowego
- 100 g cukru kokosowego
- 1 łyżka surowego kakao (można również użyć kakao holenderskiego)
- 60 g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 20 ml mocnego espresso
- 100 g jogurtu sojowego (można również użyć 3,5% jogurtu białego)
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2
Przesiej do miski mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia.
3
W drugim naczyniu ubij jajka, mleko i cukier.
4
Połącz suche i mokre składniki, dodaj kakao, olej kokosowy, espresso i jogurt.
5
Przygotuj formę na 12 babeczek, włóż do niej papierowe kokilki i wlej do nich równe porcje ciasta.
6
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20–25 minut w temperaturze 180–190°C.
7
Gotowe muffinki pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 5 minut. Podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Są świetne, zamiast cukru kokosowego dodałam syrop z cykorii, wzięłam trochę mleka i dodałam trochę mąki. Świetny!
Tłumaczenie automatyczne
Pyszne i puszyste. Mniam 👍😊