Muffinki dyniowe
- 15 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 154 Kcal
- 5 g białek
- 7 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
- 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 90 g drobno mielonych płatków owsianych
- 2× jajko
- 110 ml półtłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 60 g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 200 g puree z dyni
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, płatki owsiane i sól.
W drugim naczyniu ubij jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, miód, olej kokosowy i puree z dyni. Użyj do tego metalowej trzepaczki lub miksera ręcznego.
Połącz suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sobie silikonową foremkę do muffinek i przelej do niej ciasto. Uważaj, żeby zostawić trochę miejsca (ok. 1/3 pojemności foremki) na wyrośnięcie ciasta. Ciasta powinno wystarczyć na ok. 12 babeczek.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 18–20 minut w temperaturze 165–175°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wyszły mięciutkie, delikatnie słodkie.Smaczne
Babeczki są naprawdę smaczne!
Tłumaczenie automatyczne