Lody jogurtowe z pieczonymi buraczkami na słodko i chrupiącą kruszonką kakaową
- 0 min.
- 0 min.
- Skomplikowane
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 328 Kcal
- 10 g białek
- 15 g tłuszczów
- 36 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Wymieszaj skyr, miód, ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę. Przełóż masę do plastikowego pudełka i wstaw je do zamrażarki.
Co godzinę mieszaj, by lody miały kremową konsystencję i nie były przemrożone.
Lody powinny być gotowe po 5–6 godzinach.
Pokrój buraczki w kostkę 1 × 1 cm i wymieszaj je z octem jabłkowym i miodem.
Rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 150°C.
Przygotuj kruszonkę kakaową. Wymieszaj masło w temperaturze pokojowej, miód i kakao.
Rozwałkuj ciasto na placek między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Usuń górny arkusz i piecz przez 10–15 minut w 160°C.
Sposób podania: w głębokim talerzu umieść porcję pieczonych buraczków. Za pomocą łyżki do lodów namoczonej w ciepłej wodzie uformuj z lodów kulkę i umieść ją na porcji buraczków. Pokrusz ciasto kakaowe na kawałeczki i posyp nimi lody.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami