Ciasto ucierane z masą serowo-makową i morelami
- 65 min.
- 50 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 171 Kcal
- 10 g białek
- 8 g tłuszczów
- 19 g węglowodanów
Składniki
- 350 g płatków owsianych
- 80 g cukru kokosowego
- 110 g masła (w tempeaturze pokojowej)
- 1× jajko
- ½ lyzeczki sody oczyszczonej
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odsyp 30 g płatków owsianych, a resztę zmiel za pomocą blendera na mąkę. W naczyniu wymieszaj mąkę z płatków owsianych, cukier kokosowy, miękkie masło, jajka i sodę oczyszczoną. Wyrób gołymi rękami lepkie ciasto. Podziel je na dwie porcje. Do jednej z nich dodaj niezmielone płatki i ponownie wyrób. Zawiń obie porcje w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Przygotuj sobie kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 20 cm × 20 cm (lub formę prostokątną w podobnym rozmiarze) i pokryj ją papierem do pieczenia. Kulę ciasta bez płatków zetrzyj na tarce o grubych oczkach i pokryj nim całe dno formy, w razie potrzeby dociskając je palcami.
Przygotuj masę. W naczyniu dokładnie wymieszaj twaróg, miód, jajka i mak. Posmaruj masą spód z ciasta.
Przekrój morele na pół, usuń pestki i ułóż je na masie serowej. Zetrzyj na tarce drugą kulę ciasta (tę z płatkami) i pokryj nim masę z owocami. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 45–50 minut w temperaturze 170–180°C.
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw je na co najmniej 30 minut do lodówki, aby masa serowa zastygła i nie rozpływała się przy krojeniu. Przed podaniem pokrój ciasto na 20 kawałków. Jeżeli z ciasta coś zostanie, przechowuj je w lodówce.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
dla mnie doskonałe
Tłumaczenie automatyczne
Świetne i naprawdę sycące.
Tłumaczenie automatyczne