Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
- 10 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 12 porcje
Dziś mamy dla Ciebie coś wyjątkowego: lekkie jak piórko, aromatyczne ciasto jogurtowo-pomarańczowe. Lekkość zapewnia jej dodatek jogurtu, a płatki owsiane sprawiają, że ciasto ma sporo błonnika i nie obciąża żołądka. Udekoruj je na przykład jogurtem greckim i świeżymi owocami. To co, zaczynamy?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 161 Kcal
- 5 g białek
- 6 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
12 porcje
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 100 g drobno mielonych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z 1 dużej pomarańczy ekologicznej (drobno utartego)
- 200 g jogurtu naturalnego (3,5 % tłuszczu)
- 2× jajka (rozmiar M)
- 50 g cukru trzcinowego kryształu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 ml (ok. 1 dużej pomarańczy)
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia.
2
Do dużej miski wsyp mąkę orkiszową, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i dodaj jogurt.
3
W wysokim naczyniu ubij na kogel-mogel 2 jajka i cukier trzcinowy. Ciągle ubijając, powoli wlewaj olej rzepakowy. Połącz mokre i suche składniki. Wlej do ciasta 100 ml soku pomarańczowego i dobrze wymieszaj.
4
Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 170–180°C.
5
Gotowe ciasto pokrój na 12 porcji i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bułka jest doskonała. Zamiast płatków wkładam kokos.
Tłumaczenie automatyczne
Smak bułki był dobry, ale ciasto było bardzo gęste, musiałam dodać mleko.
Tłumaczenie automatyczne