Ciasto czekoladowo-pomarańczowe na mące orkiszowej
- 15 min.
- 45 min.
- Średnie
- 12 porcje
Jeśli lubisz piec, ale nie lubisz od tego tyć, przestaw się na ciasta z mąki orkiszowej. Dodatek świeżego soku z pomarańczy sprawia, że to ciasto jest orzeźwiające w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Rozsmaruj na nim warstwę twarogu ubitego z miodem lub polej je resztką soku.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 201 Kcal
- 5 g białek
- 10 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
12 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
3
W drugim naczyniu ubij olej kokosowy, jajka, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz mleko.
4
Połącz suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto bez grudek.
5
Przelej je do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
6
Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 170–180°C.
Nasza rada
Przed upieczeniem możesz udekorować ciasto plasterkami pomarańczy.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
przyjemne, niezbyt aromatyczne ciasto. Trzeba dodać 200ml mleka bo inaczej ciasto będzie bardzo sztywne, a ja dodałam 4 łyżki miodu i i tak nie było zbyt słodkie. Może dałoby się go czymś polać, ale to już zwiększyłoby liczbę kalorii.
Tłumaczenie automatyczne
Dla mnie ciasto było bardzo gęste i smakowało trochę jak „nic”! Nie stał się moim ulubionym
Tłumaczenie automatyczne
Ciasto było bardzo sztywne i jakby przewrócone. Więcej nie będę piec
Tłumaczenie automatyczne