Ciasto czekoladowe z chili
- 25 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 335 Kcal
- 8 g białek
- 23 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją wraz z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw.
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw.
Ubij żółtka z miodem i ostrożnie dodaj je do rozpuszczonej czekolady.
Dodaj mąkę i chili. Wymieszaj.
Na koniec ostrożnie przełóż do ciasta pianę z białek i bardzo ostrożnie wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia (Ø 25 cm).
Piecz przez 20 minut w temperaturze 160–170°C.
Pozostaw do przestygnięcia na kratce i pokrój na porcje. My pokroiliśmy ciasto na 12 kawałków, w sam raz tak dużych, by pasowały do niedzielnej kawy.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ciasto czekoladowe smakuje wyśmienicie i bardzo czekoladowo! Zrezygnowałam z chili, ponieważ nie lubię tego smaku.
Tłumaczenie automatyczne
Ciasto jest bardzo dobre i naprawdę dużo czekolady. Wsypałem 100 g mąki i trochę proszku do pieczenia, żeby trochę unieść. Proporcja chili zależy od Ciebie, wrzucam pół łyżeczki (jedno z najgorętszych chilli) i ładnie pachnie, ale dobrze komponuje się z czekoladą. Na ciasto kładę twarożek, żeby nie było tak pusto.
Tłumaczenie automatyczne