Ciasto bananowo-serowe z masłem orzechowym
- 35 min.
- 20 min.
- Średnie
- 12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 255 Kcal
- 8 g białek
- 13 g tłuszczów
- 28 g węglowodanów
Składniki
- 250 g drobno mielonych płatków owsianych
- szczypta soli
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki wody
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190–200°C.
W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, sól, olej kokosowy, miód i wodę. Wyrób ciasto i przygotuj sobie tortownicę o średnicy 20–25 cm.
Wysmaruj ją olejem kokosowym i przesyp do niej ciasto. Ugnieć je rękoma, tak by dobrze przylegało do dna formy, a jeżeli tortownica jest mniejsza, to również do brzegów.
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190–200°C. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Masło orzechowe rozgrzej w kąpieli wodnej albo mikrofalówce.
Za pomocą łyżeczki rozsmaruj półpłynne masło orzechowe na upieczonym, schłodzonym cieście. Postaraj się rozsmarować je na całym spodzie, nie musi być idealnie równo.
Banany pokrój w plasterki i ułóż je na posmarowanym spodzie, zaczynając od środka.
Na pokrojonych bananach rozsmaruj twaróg z miodem. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobrze, zrobię to jeszcze raz. Miałem nawet problem z rozpuszczeniem masła orzechowego, a 100g to było za mało na korpus.
Tłumaczenie automatyczne
Chociaż deser nie wygląda zbyt dobrze, smak jest naprawdę doskonały. Dla siebie położyłbym po prostu więcej twarogu na wierzchu 🤤
Tłumaczenie automatyczne
moja córka zrobiła ze mną mega szybko i bardzo smacznie 🥧😋
Tłumaczenie automatyczne