Ciasteczka matcha
- 85 min.
- 10 min.
- Łatwe
- 20 sztuki
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 152Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 102 Kcal
- 2 g białek
- 6 g tłuszczów
- 10 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
W jednym naczyniu wymieszaj mielone płatki, herbatę matcha, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
W innej misce ubij olej kokosowy z ekstraktem waniliowym, miodem i jajkiem.
Zawartość obu naczyń połącz, dodaj nasiona chia i sól, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania zwartego ciasta.
Ciasto owiń w folię spożywczą i odłóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij ciasto, wyrób rękami, żeby lekko zmiękło, i rozwałkuj na placek o grubości około 2–3 mm. Z placka wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciasteczka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160–170°C przez około 10 minut.
* Matcha to japońska zielona herbata najwyższej jakości. Liście herbaty mieli się na gładki proszek, a przy produkcji nie stosuje żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
takie sobie.. kolor zupełnie inny niz na zdjęciu w przepisie
Moje nie miały takiego pięknego koloru 💚