Budyń z żółtek
- 35 min.
- 3 min.
- Średnie
- 6 porcje
Dzisiejszy przepis zamówili u nas czytelnicy: oto domowy budyń. Raz spróbujesz i już nigdy nie sięgniesz po kupowany budyń w proszku. Nie wierzysz? Przekonaj się!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 92 Kcal
- 3 g białek
- 5 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Przygotuj kąpiel wodną. Będziesz potrzebować dwóch garnków, które można włożyć jeden w drugi, lub garnka i miski, najlepiej metalowej, żeby dobrze przewodziła ciepło. Do dużego garnka wlej wodę, zagotuj i zmniejsz ogień. W mniejszym garnku lub misce umieść wszystkie składniki i ubijaj przez ok. 2–3 minuty za pomocą trzepaczki, aż do uzyskania piany. Następnie zdejmij naczynie z budyniem i odstaw je na co najmniej 20 minut.
2
Przełóż deser do szklanek lub pucharków i wstaw go na 15 minut do lodówki. Gotowy budyń podawaj z łyżką twarogu lub owocami sezonowymi.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie udało mi się ugotować zgodnie z przepisem. Niestety nie zgęstniał. Smak i tak byłby / byłby pyszny.
Tłumaczenie automatyczne
PROSZĘ, czym mogę zastąpić mleko kokosowe? Dziękuję
Tłumaczenie automatyczne
Świetny! Dałabym mniej cukru, ale każdy lubi słodycze inaczej. Dzieci też były szczęśliwe. ❤
Tłumaczenie automatyczne