SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 297 Kcal
  • 10,5 g białek
  • 10,8 g tłuszczów
  • 37,8 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

4 porcji

Sposób przygotowania

1

Z mleka odlej 150 ml i wlej je do miseczki. Dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy, miód iskrobię ziemniaczaną.

2

Dokładnie wymieszaj, żeby budyń był bez grudek.

3

Resztę mleka wlej do rondelka i na średnim ogniu doprowadź je do wrzenia.

4

Do wrzącego mleka wlej zawartość miseczki i mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje.

5

Następnie na patelni nieprzywierającej rozgrzej olej kokosowy, wrzuć płatki owsiane i praż je przez 5 minut na wolnym ogniu. Płatki powinny nabrać złotego koloru. Pod koniec prażenia dodaj cynamon.

6

Przygotuj sobie 4 szklaneczki i ułóż w nich warstwy budyniu, prażonych płatków i owoców. Jeżeli nie będziesz jeść budyniu od razu, posyp go płatkami dopiero tuż przed podaniem.

7

Gotowy deser przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.

Nasza rada
Jeżeli zostało Ci trochę uprażonych płatków, dodaj je na przykład do jogurtu na śniadanie.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Karolina Skalska
13. lutego 2023

To jest pyszne. U mnie mrożone wiśnie i truskawki. Aby powstał budyń trzeba dać 2 czubate łyżki skrobi.

ocen_1314738
Aneta Stříbrská
18. maja 2022

Świetna, świetna przekąska!

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

ocen_1303320
Phand
04. lutego 2022

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu