Błyskawiczne ciasto na wodzie gazowanej
- 15 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 10 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 389 Kcal
- 8 g białek
- 18 g tłuszczów
- 45 g węglowodanów
Składniki
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3× jajka (rozmiar M)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 330 ml wody gazowanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Wysoką formę (20 × 30 cm) pokryj papierem do pieczenia.
Przesiej mąkę przez sito do dużej miski, dodaj cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Dodaj mokre składniki: 3 jajka, oliwę, 330 ml wody gazowanej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj kopyścią i wyrób zwarte, gładkie ciasto.
Kiedy znikną wszystkie grudki, przelej do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25–30 minut w 180–185°C.
W międzyczasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej: weź garnek i miskę ze stali lub szkła, którą możesz wstawić do garnka, tak by nie dotykała jego dna. Wlej do garnka niewielką ilość wody i doprowadź ją do wrzenia. Włóż do miski połamaną czekoladę i pokrojone masło. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wstaw miskę do garnka i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę i masło na wolnym ogniu.
Gotowe ciasto pozostaw na 5 minut do przestygnięcia, a następnie polej je czekoladą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jest strasznie sucho.
Tłumaczenie automatyczne
jedyne, co mi się w tym podoba, to czekolada powyżej 😅
Tłumaczenie automatyczne