

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe
10 min.
15 min.
Średnie
12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 127 Kcal
- 3 g białek
- 9 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Rozgrzej w rondelku 100 g gorzkiej czekolady i całe masło. Odstaw.
Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, sól i proszek do pieczenia. Odstaw.
W drugim naczyniu ubij jajka i miód. Ciągle mieszając lub ubijając, powoli dosypuj suche składniki (mąkę z solą i proszkiem).
Za pomocą łopatki silikonowej lub trzepaczki ostrożnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Niedbale posiekaj pozostałych 40 g czekolady i dodaj kawałki do ciasta.
Wstaw ciasto na 5–10 minut do lodówki.
Za pomocą dwóch łyżeczek formuj z ciasta niewielkie kulki i układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
W każdej kuleczce zrób wgłębienie lub spłaszcz ją łyżeczką. Jeżeli ciasto nie wyszło Ci bardzo twarde, samo lekko rozpłynie się jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.
Piecz przez 12–15 minut w temperaturze 160–170°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały. Zrobiłam z orkiszu i dodałam więcej miodu. Nadal jest dość gorzki.
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo proste i smaczne, można łączyć różne rodzaje mąki. Próbowałem gryki, orkiszu, ryżu i żurawiny w małych kawałkach, migdałów, orzechów włoskich. Cokolwiek jest pod ręką. Polecam zostawić ciasto w lodówce na co najmniej 30-40 minut, wtedy łatwo się z nim pracuje.
Tłumaczenie automatyczne
10/10😌😌 proste i mega dobre ks
Tłumaczenie automatyczne