Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe
- 10 min.
- 15 min.
- Średnie
- 12 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 127 Kcal
- 3 g białek
- 9 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Rozgrzej w rondelku 100 g gorzkiej czekolady i całe masło. Odstaw.
Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, sól i proszek do pieczenia. Odstaw.
W drugim naczyniu ubij jajka i miód. Ciągle mieszając lub ubijając, powoli dosypuj suche składniki (mąkę z solą i proszkiem).
Za pomocą łopatki silikonowej lub trzepaczki ostrożnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Niedbale posiekaj pozostałych 40 g czekolady i dodaj kawałki do ciasta.
Wstaw ciasto na 5–10 minut do lodówki.
Za pomocą dwóch łyżeczek formuj z ciasta niewielkie kulki i układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
W każdej kuleczce zrób wgłębienie lub spłaszcz ją łyżeczką. Jeżeli ciasto nie wyszło Ci bardzo twarde, samo lekko rozpłynie się jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.
Piecz przez 12–15 minut w temperaturze 160–170°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Rewelacyjny przepis, prosty i szybki. - Zrobiłam tylko i wyłącznie z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. - Czekolada 80%, dodałam też plasterki migdałów i tylko szczyptę kokosa. - Podaję je z bitą śmietaną, tj. bita śmietana, czasem na wierzchu bita śmietana i żurawina (/dżem).
Tłumaczenie automatyczne
Smaczne 👍..☝️..rozpadają się.. Ja użyłam mąki gryczanej, czekolady 85%, masła bez laktozy i jajka 53g, miodu 39g.. następnym razem dodam jeszcze jedno jajko i 50g miodu 😊
Tłumaczenie automatyczne