Babka bananowa z mąki pełnoziarnistej
- 20 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 304 Kcal
- 3,9 g białek
- 14,3 g tłuszczów
- 38,4 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do naczynia. Wymieszaj z cynamonem.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Banany dokładnie rozgnieć widelcem.
Żółtka ubij z cukrem i olejem na pianę. Następnie dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i banany. Wymieszaj.
Do mokrych składników małymi porcjami dodawaj suche składniki. Mąkę delikatnie wmieszaj łyżką, nie ubijaj. Następnie powoli dodaj pianę z białek.
Formę na babkę o średnicy 22 cm wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto, wstaw do piekarnika i obniż temperaturę pieczenia do 150°C. Piecz w takiej temperaturze przez 50-55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone w środku.
Gotowy bochenek pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie wyjmij go z formy. Krój po całkowitym ostygnięciu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Proszę o uscislenie. W tytule z maki pelnoziarnistej, w przepisie to mąka orkiszowa jasna.??
Bardzo dobre ciasto. Bardzo giętki i puszysty.
Tłumaczenie automatyczne
Piekłam dzisiaj raz, smakuje wyśmienicie, ale na pewno nie dodaję 180g cukru, dałam tylko 120g i jak na mój gust jest w miarę słodkie, nawet mniej by wystarczyło...ciasto jest takie "płynne", więc Polecam posypać czymś foremkę, ja tego nie robiłam i się rozpadła, ale na pewno nie udało mi się ostatnim razem, jak złapię muchy, będzie idealnie
Tłumaczenie automatyczne