
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do naczynia. Wymieszaj z cynamonem.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Banany dokładnie rozgnieć widelcem.
Żółtka ubij z cukrem i olejem na pianę. Następnie dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i banany. Wymieszaj.
Do mokrych składników małymi porcjami dodawaj suche składniki. Mąkę delikatnie wmieszaj łyżką, nie ubijaj. Następnie powoli dodaj pianę z białek.
Formę na babkę o średnicy 22 cm wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto, wstaw do piekarnika i obniż temperaturę pieczenia do 150°C. Piecz w takiej temperaturze przez 50-55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone w środku.
Gotowy bochenek pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie wyjmij go z formy. Krój po całkowitym ostygnięciu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ciasto robiłam już 3 razy. U mnie dwa razy się zawiesił i za trzecim razem zadziałało. Ona jest świetna. Dodałam tylko 100 g cukru i pozostałe 50 g mąki z bajki, które miałam w domu. Jest luksusowy.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Rewelacyjna puszysta babovka, zdecydowanie nie udało mi się ostatnio.👍👍
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego