Babeczki gryczane
- 10 min.
- 30 min.
- Średnie
- 12 sztuki
Dzieci znów domagają się domowych babeczek? Mamy dla Ciebie przepis na ich zdrową (i słodką) wersję. Muffinki z mąki gryczanej nie są tak ciężkostrawne jak te z pszennej, a ich smak i zapach jest intrygujący i lekko egzotyczny. Dodaj do nich kawałki dobrej czekolady, a dzieci oszaleją z radości.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 230 Kcal
- 5 g białek
- 10 g tłuszczów
- 30 g węglowodanów
Składniki
12 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Oddziel białka od żółtek.
3
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka roztrzep z cukrem i olejem.
4
Do masy z żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
5
Następnie ostrożnie dodaj pianę z białek i startą gorzką czekoladę. Wymieszaj.
6
Wypełnij ciastem foremki do muffinek i piecz przez 25–30 minut.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Smakują 👍
Tłumaczenie automatyczne
Są doskonałe, nie są zbyt słodkie 🙂 Czekoladę właśnie rozpuściłam w kąpieli wodnej :)
Tłumaczenie automatyczne