SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą, wsyp ją do garnka i zalej zimną nieosoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut).

2

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż przez 2–3 minuty na średnim ogniu.

3

Wsyp na patelnię drobno utartą marchewkę i selera. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.

4

Podlej warzywa 2 łyżkami wody. Dodaj gotowaną soczewicę, przyprawę curry, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę soli. Duś przez kolejne 3 minuty, mieszając.

5

Gotową pastę pozostaw do ostygnięcia i podawaj od razu albo przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4 dni.

Nasza rada
Jeżeli wolisz pastę o kremowej konsystencji, zmiksuj ją na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Jeżeli jest zbyt gęsta, dolej 50 ml wody. Podawaj z pełnoziarnistą bagietką i drobno posiekaną natką pietruszki.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Šanderka
26. marca 2024

Pyszne, zrównoważone w smaku, mniam ;-)

Tłumaczenie automatyczne

Zuzana Kotásková
06. lutego 2024

ccn8ytw957privaterelayappleidcom
24. kwietnia 2023

Dla mnie to bardziej soczewica-marchewka

Tłumaczenie automatyczne

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu