
Jemy zdrowo i smacznie

Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą, wsyp ją do garnka i zalej zimną nieosoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut).
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż przez 2–3 minuty na średnim ogniu.
Wsyp na patelnię drobno utartą marchewkę i selera. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
Podlej warzywa 2 łyżkami wody. Dodaj gotowaną soczewicę, przyprawę curry, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę soli. Duś przez kolejne 3 minuty, mieszając.
Gotową pastę pozostaw do ostygnięcia i podawaj od razu albo przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4 dni.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały. Ciesz się posiłkiem. Jana👍🏻
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
świetna pasta, razem z domowym pieczywem 🧡
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Zrobiliśmy to z mamą, jest bardzo dobra.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego