Masło orzechowe domowej roboty
- 5 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 1 sztuka
Jemy zdrowo i smacznie
Strona 162Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 2597 Kcal
- 101 g białek
- 205 g tłuszczów
- 87 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Orzeszki wsyp do kielicha wysokoobrotowego blendera. Miksuj na pełnych obrotach tylko przez 20 sekund, żeby nie przeciążyć urządzenia.
Następnie miksuj z przerwami aż do momentu, kiedy orzeszki zmielone zostaną na proszek. Jeżeli część orzeszków przykleiła się do blendera, to zgarnij je szpachelką, żeby wszystkie równomiernie się zmieliły.
Dodaj 1 łyżkę miodu z olejem i solą i miksuj dalej na pełnych obrotach przez około 1 minutę.
Spróbuj i dopraw do smaku miodem albo solą. Żeby uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej oleju kokosowego.
Zmiksuj jeszcze raz na pełnych obrotach (30 sekund), żeby wszystkie składniki idealnie się połączyły.
Masło orzechowe umieść w zamykanym szklanym naczyniu o pojemności co najmniej 600 ml. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Witam, jak długo można przechowywać masło w lodówce? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tłumaczenie automatyczne
⭐⭐⭐⭐⭐
Tłumaczenie automatyczne
ok
Tłumaczenie automatyczne