Masło klarowane
- 10 min.
- 25 min.
- Skomplikowane
- 1 porcja
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 108Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 1933 Kcal
- 2 g białek
- 213 g tłuszczów
- 2 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Masło pokrój w drobną kostkę, umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu.
Mieszaj, aż na wierzchu powstanie piana. Pianę zbieraj łyżką i wyrzucaj: w ten sposób usuwasz maślankę i wodę, zostaje czysty tłuszcz.
Kiedy przestanie powstawać piana (po około 20 minutach gotowania), zdejmij garnek z ognia, przecedź przez szmatkę i wlej do zamykanego szklanego naczynia.
Naczynie (np. słoik) szczelnie zamknij dopiero po ostygnięciu masła. Przechowuj w temperaturze pokojowej. Klarowane masło możesz stosować do pieczenia, smażenia lub pieczywa.
W chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet przez pół roku
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
To dość proste, wystarczy trochę cierpliwości, aby poczekać na piankę i ją usunąć 😊 Przeciągnąłem się przez gazę.
Tłumaczenie automatyczne
Od teraz tylko w domu! Tego się tak bardzo bałem! Gotowe w pół godziny w umytym garnku 😄
Tłumaczenie automatyczne
Dla mnie doskonały podobny, który kupujemy od rolników, również zbędny; ))
Tłumaczenie automatyczne