![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Umyj bakłażany i ponakłuwaj ich skórkę widelcem.
Wstaw je do piekarnika na 25–35 minut i upiecz w całości, aż ich skórka się pomarszczy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bakłażany do ostygnięcia i przekrój każdego wzdłuż na pół.
Wydłub widelcem upieczony miąższ. Przełóż go do blendera i zmiksuj na gładką masę z łyżką oliwy, tahini, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem możesz udekorować dip pestkami granata i świeżą kolendrą.
Podawaj z mięsem z grilla lub pitą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Podobno pieczony dip z bakłażana to Mtabal. A w piekarniku naprawdę nie jest dobrze. Tylko grill.
Tłumaczenie automatyczne
Niezły przepis, ale smakuje lepiej z odrobiną wędzonej papryki i kminku
Tłumaczenie automatyczne