SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 223 Kcal
  • 7 g białek
  • 14 g tłuszczów
  • 17 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

2 porcji

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

Umyj bakłażany i ponakłuwaj ich skórkę widelcem.

3

Wstaw je do piekarnika na 25–35 minut i upiecz w całości, aż ich skórka się pomarszczy.

4

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bakłażany do ostygnięcia i przekrój każdego wzdłuż na pół.

5

Wydłub widelcem upieczony miąższ. Przełóż go do blendera i zmiksuj na gładką masę z łyżką oliwy, tahini, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7

Przed podaniem możesz udekorować dip pestkami granata i świeżą kolendrą.

8

Podawaj z mięsem z grilla lub pitą.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Kateřina Roszková
28. stycznia 2020

Podobno pieczony dip z bakłażana to Mtabal. A w piekarniku naprawdę nie jest dobrze. Tylko grill.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Kristýna Labudová
08. października 2019

Niezły przepis, ale smakuje lepiej z odrobiną wędzonej papryki i kminku

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu