Herbata z czarnego bzu i mięty
- 5 min.
- 2 min.
- Łatwe
- 1 porcja
W dzisiejszych czasach rzadko kto suszy zioła na domowe herbaty, ale ten przepis naprawdę warto wypróbować. Jest prosty w przygotowaniu, a połączenie smaków mięty i czarnego bzu wywoła wspomnienie lata w ponury zimowy wieczór.
Składniki
1 porcja
Sposób przygotowania
1
Idealne proporcje ziół to pół na pól. Umyj kwiaty bzu i liście mięty pod bieżącą wodą. Strzepnij. Porwij miętę na pojedyncze listki. Z bzu usuń grube zdrewniałe łodygi i podziel kwiaty na niewielkie bukieciki.
2
Susz na papierze do pieczenia, na kaloryferze lub suszarce do owoców, zgodnie z instrukcją użytkowania lub własnym doświadczeniem. Porządnie wysuszone zioła ułóż w słoiku i mocno zakręć pokrywkę.
3
Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Na kubek herbaty będziesz potrzebować kopiastej łyżki suszonych ziół.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nie znałam jeszcze przepisu, więc herbatkę miętową z czarnego bzu już sama zrobiłam... i uwielbiam 😍
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobrze
Tłumaczenie automatyczne