Może dodasz do koszyka którąś z naszych książek?


Jemy zdrowo na wsi i w mieście
W najnowszej książce kucharskiej z serii Jemy zdrowo znajdziesz 120 naszych ulubionych przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne 💚
Ryż brązowy (naturalny) różni się od białego tym, że są tylko łuskane, a następnie polerowane. Dlatego ma on więcej wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy B i E, potas, magnez i wapń, których nie traci w procesie obróbki. Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika zapobiega chorobom układu krwionośnego i miażdżycy tętnic oraz łagodzi stany zapalne. Stanowi również profilaktykę chorób nowotworowych i otyłości. Wzmacnia odporność. W sklepach znajdziesz wiele odmian ryżu brązowego, np. basmati. Gotowanie ryżu naturalnego trwa trochę dłużej niż białego: gotuj go przez ok. 35–45 minut w posolonej wodzie.