Krewetki
Krewetki to skorupiaki żyjące zarówno w wodach morskich, jak i słodkich, których na świecie jest do 2500 gatunków, wszystkie o podobnych cechach. W naszym regionie spożywa się tylko część mięsną krewetki, głównie tylne części ciała i ogon. Wstępnie ugotowane krewetki uzyskują typowy różowawy kolor. Kupując je, należy zwrócić uwagę, czy nie dodano do nich wody, czy muszle są błyszczące i czy przyjemnie pachną. Są one niskokaloryczne i zawierają minimalną ilość węglowodanów. Zawierają również wit. A, E, magnezu czy jodu. Pomagają w utracie wagi, opóźniają starzenie się, wypadanie włosów i zwalczają choroby układu krążenia. Jak w prosty sposób przyrządzić krewetki? Podstawowym założeniem jest obranie główki, która nie jest spożywana. Następnie obierz go. Tylko tyłek pozostaje solidny. Pilnuj czasu. Krewetki potrzebują tylko minuty.