Ekstrakt migdałowy
Ekstrakt migdałowy nadaje wypiekanym deserom wyjątkowy migdałowy smak, który jest jednym z najbardziej popularnych. Różnica między samym aromatem a ekstraktem polega na tym, że jest on wytwarzany z najczystszego olejku z gorzkich migdałów. Możesz go zrobić w domu. Aby zrobić ekstrakt z migdałów potrzebujesz 30 ml wódki i garść migdałów, jeśli zostawisz skórkę, ekstrakt będzie bardziej aromatyczny. Umieść migdały w butelce, zalej wódką i pozostaw do zaparzenia na półtora miesiąca. Wstrząsnąć butelkę dwa razy w tygodniu. Domowy ekstrakt migdałowy może być użyty do aromatyzowania malin, brzoskwiń lub śliwek i jest równie pyszny z wanilią, czekoladą, syropem klonowym i karmelem. W mniejszych ilościach można nim aromatyzować sosy sałatkowe, sosy, kremy i lody.