Zdrowa szarlotka
- 15 min.
- 50 min.
- Łatwe
- 12 porcje
Przysłowie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” nie wzięło się znikąd. Najczęściej dodajemy je do strudli lub rozmaitych szarlotek. W tej naszej smak jabłek doskonale komponuje się z masą serową i ciastem z płatków owsianych.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 167 Kcal
- 7 g białek
- 3 g tłuszczów
- 27 g węglowodanów
Składniki
12 porcje
Na ciasto
- 250 g mąki owsianej
- 2× jajko
- 160 ml mleka ryżowego (możesz zastąpić półtłustym mlekiem krowim)
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj w misce płatki owsiane, jajka, mleko ryżowe i sodę oczyszczoną.
3
Pokryj dno tortownicy papierem do pieczenia i rozłóż na nim ciasto.
4
Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
5
W międzyczasie ubij twaróg, miód i ekstrakt waniliowy.
6
Rozsmaruj masę serową na upieczonym cieście, posyp utartymi jabłkami i wstaw z powrotem do piekarnika.
7
Piecz przez kolejnych 35 minut.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zmieniłam tak bardzo, że do ciasta dodałam 80 g cukru, na wierzch prażonych orzechów włoskich, a do startego jabłka 1 łyżeczkę cynamonu i świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny. Efekt końcowy był bardzo smaczny.
Tłumaczenie automatyczne
świetne ciasto, następnym razem zrobię trochę mniej korpusu i nie bójcie się dać dwa razy więcej twarogu, bo inaczej wszystkim w rodzinie by smakowało 👌🏻
Tłumaczenie automatyczne