Zakwas żytni
- 5 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 692 Kcal
- 21 g białek
- 4 g tłuszczów
- 131 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Dzień pierwszy: W naczyniu wymieszaj 80 g mąki żytniej, 80 g mąki orkiszowej i 200 ml wody. Ustaw w ciepłym miejscu.
Dzień drugi: Do zawartości naczynia dodaj kolejnych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.
Dzień trzeci: Dodaj kolejnych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.
Dzień czwarty: Do zawartości naczynia dodaj pozostałych 40 g mąki żytniej, 40 g mąki orkiszowej i 100 ml wody.
Piątego dnia w zakwasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Oznacza to, że jest on gotowy do użytku.*
Jeżeli nie zużyjesz od razu całego zakwasu, przelej go do zamykanego słoika i przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dokarmieniu go co dwa tygodnie, dodając odpowiednią ilość mąki i wody (zgodnie z powyższymi proporcjami).
* Taka porcja zakwasu wystarczy na ok. 2 chleby pieczone w formach o długości 30 cm.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Gotuję drożdże od co najmniej 5 lat. Wspaniały.
Tłumaczenie automatyczne
Drożdże były piękne, czekałam aż się spleśniały, ale tak się nie stało. Jest tego po prostu dużo, dwa pieczywo upiekłam, resztę dałam znajomym.
Tłumaczenie automatyczne
po pół roku moje drożdże zdechły ... więc musiałem zrobić i pośpiech się udało ... drożdże nie mogą wytrzymać dłużej niż około 5 dni ... potem jestem głodny ... ale i ten jeden. .które kiedyś rozszerzyłem
Tłumaczenie automatyczne