Tort naleśnikowy
- 10 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 443 Kcal
- 24 g białek
- 19 g tłuszczów
- 42 g węglowodanów
Składniki
- 3× jajko
- 100 g mąki gryczanej jasnej
- ½ lyzeczki mielonego cynamonu
- 20 g kakao holenderskiego
- 250 ml półtłustego mleka
- 20 g miodu (1 łyżka)
Etykiety
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zblenduj, zmiksuj lub ubij trzepaczką w dużym naczyniu.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg i miód, a następnie ostrożnie dodaj rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając masę trzepaczką. Wstaw do lodówki.
Przygotuj sobie niewielką patelnię nieprzywierającą. Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki. Wystarczy ok. 1–2 minuty smażenia na średnim ogniu z każdej strony. Z takiej ilości ciasta uzyskasz ok. 12 naleśników o średnicy 12 cm.
Następnie posmaruj każdy naleśnik przygotowaną masą i układaj je jeden na drugim. Ostatniego naleśnika na górze nie smaruj. Gotowy tort wstaw do lodówki na co najmniej 10 minut.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zdecydowanie nie dla mnie te naleśniki. Z jakiegoś powodu absolutnie nie podobał mi się smak.
Tłumaczenie automatyczne
Świetne
Tłumaczenie automatyczne