SzukajSzukajMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 270 Kcal
  • 6 g białek
  • 7 g tłuszczów
  • 44 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

5 porcje

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 210°C (tylko pieczenie od góry). Przygotuj niewielką formę do zapiekanek o wymiarach 20×30 cm. Pokrój rabarbar w drobną kostkę.

2

Weź duży garnek. Wsyp do niego ryż, zalej mlekiem kokosowym, 300 ml wody i 25 syropu klonowego, dodaj skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni, przykryj i gotuj przez 12–15 minut.

3

W międzyczasie ugotuj rabarbar: przygotuj drugi garnek, przesyp do niego rabarbar, zalej 150 ml wody, dodaj 25 g syropu klonowego i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj przez ok. 10–12 minut na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie. Następnie przełóż go do formy do zapiekanek.

4

Po ugotowaniu ryżu wyłącz gaz, ale nie zdejmuj pokrywki i pozostaw ryż w garnku na 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj dwa żółtka i dokładnie wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników. Pokryj ryżem rabarbar w formie do zapiekanek i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez 15–17 minut w temperaturze 200–210°C, aż ryż nabierze złotego koloru.

5

Gotowy suflet podziel na 5 porcji i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Tereza Kotlabová
16. stycznia 2022

Lenka Morová
15. lipca 2021

Może lepiej byłoby wszystko wymieszać, w ten sposób rabarbar po prostu został, ale nadal jest bardzo dobry. Miałam bardzo duży kształt, więc zrobiłam budyń jak babeczki.

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Lucie Čehovská
13. czerwca 2021

Mój pierwszy posiłek z rabarbarem. Poszłam na oślep i jestem zdziwiona jak bardzo lubię ten budyń. Postanawia to kiedyś zrobić 🥰😉☺️

Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu