Suflet ryżowy z rabarbarem
- 25 min.
- 32 min.
- Średnie
- 5 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 270 Kcal
- 6 g białek
- 7 g tłuszczów
- 44 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 210°C (tylko pieczenie od góry). Przygotuj niewielką formę do zapiekanek o wymiarach 20×30 cm. Pokrój rabarbar w drobną kostkę.
Weź duży garnek. Wsyp do niego ryż, zalej mlekiem kokosowym, 300 ml wody i 25 syropu klonowego, dodaj skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni, przykryj i gotuj przez 12–15 minut.
W międzyczasie ugotuj rabarbar: przygotuj drugi garnek, przesyp do niego rabarbar, zalej 150 ml wody, dodaj 25 g syropu klonowego i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj przez ok. 10–12 minut na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie. Następnie przełóż go do formy do zapiekanek.
Po ugotowaniu ryżu wyłącz gaz, ale nie zdejmuj pokrywki i pozostaw ryż w garnku na 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj dwa żółtka i dokładnie wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników. Pokryj ryżem rabarbar w formie do zapiekanek i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez 15–17 minut w temperaturze 200–210°C, aż ryż nabierze złotego koloru.
Gotowy suflet podziel na 5 porcji i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami