Sernik truskawkowy na zimno
- 35 min.
- 10 min.
- Średnie
- 8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 133 Kcal
- 10 g białek
- 7 g tłuszczów
- 9 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Przygotuj sobie niewielką tortownicę.
Zrób spód: płatki owsiane zblenduj z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Ułóż masę na dnie tortownicy, mocno ugnieć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
W dużym naczyniu ubij mikserem twaróg i miód.
W małym rondelku rozpuść agar-agar w 4 łyżkach wody. Pozostaw na 15 minut do napęcznienia. Następnie doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Dodaj 2 łyżki twarogu z miodem, dokładnie wymieszaj i przez chwilę gotuj z agarem.
Dodaj zawartość rondelka do masy serowej i dobrze wymieszaj.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół. Ułóż je i dociśnij do brzegów tortownicy, przekrojoną stroną na zewnątrz, by stworzyły coś w rodzaju korony. Do formy wlej połowę masy serowej.
Pozostałe połówki truskawek pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na masie serowej. Zalej pozostałą częścią masy.
Wstaw do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik możesz udekorować plasterkami truskawek.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Naprawdę podobało mi się ciasto! Podążałam za przepisem jeśli chodzi o składniki, po przeczytaniu komentarzy dostosowałam ilość składników dla ciała (dwa razy więcej płatków, trochę więcej oleju i masła orzechowego), do reszty użyłam twarogu i trochę jogurtu, łącznie 700g i więcej truskawek, na tortownicę o średnicy 25 cm w sam raz :)
Tłumaczenie automatyczne
Z podanej w przepisie ilości wystarczyło 6 szklanek :)
Tłumaczenie automatyczne
Znakomity, właśnie zmodyfikowany
Tłumaczenie automatyczne