Proteinowe ciasto czekoladowe
- 25 min.
- 35 min.
- Średnie
- 20 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 81 Kcal
- 3 g białek
- 4 g tłuszczów
- 7 g węglowodanów
Składniki
- 50 g drobno mielonych płatków owsianych
- 2× jajko
- 30 g białka serwatkowego o smaku czekoladowym
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 150 ml półtłustego mleka
- 100 g ciemnej czekolady (80 % kakao)
- 20 g stałego oleju kokosowego
- 2× dowolne średnie jabłko (drobno utartego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g odtłuszczonego twarogu
Etykiety
Sposób przygotowania
Wymieszaj płatki, 2 jajka, izolat białka serwatkowego i mleko.
Rozpuść czekoladę i olej kokosowy.
Połowę płynnej czekolady przelej do miski z płatkami. Drugą połowę odstaw.
Dodaj utarte jabłka i proszek do pieczenia.
Wymieszaj i przelej ciasto na blachę (20 × 30 cm) pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25–30 minut w temperaturze 180–190°C.
W międzyczasie przygotuj polewę: wymieszaj drugą połowę rozpuszczonej czekolady i oleju z twarogiem.
Pozostaw placek do ostygnięcia i posmaruj go polewą czekoladową.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dobry dzień, dziękuję bardzo za przepis. Do bułki dodałam owoce, a do twarogu dodałam łyżkę miodu. 🤭
Tłumaczenie automatyczne
Niesamowite, pyszne, po prostu pyszne.
Tłumaczenie automatyczne