Dżem truskawkowy ze stewią – przepis podstawowy
- 10 min.
- 30 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 90 Kcal
- 2 g białek
- 1 g tłuszczów
- 16 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Dokładnie umyj truskawki i pozbaw je szypułek. Umieść je w rondelku i gotuj na średnim ogniu przez 20–30 minut, co chwilę mieszając.
Dodaj do rozgotowanych truskawek łyżeczkę agaru, łyżeczkę stewii i odrobinę soli. Zdejmij garnek z ognia i jeszcze gorący dżem przelej do przygotowanych słoiczków. Uważaj, żeby nie zabrudzić gwintów, które mogłyby się rozszczelnić podczas gotowania.
Mocno dokręć pokrywki, obróć je do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1–3 tygodni albo pasteryzuj w 85°C przez 25 minut.
Uwaga: na taką ilość dżemu będziesz potrzebować dwóch słoików.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszny dzem truskawkowy ,tylko ze ja zamiast 1 łyżeczki stewi dodalam 2 łyżki cukru trzcinowego. Polecam😋
Zastanawiam się, jak zrobić zdrowy dżem może pół roku?
Tłumaczenie automatyczne
Wspaniały
Tłumaczenie automatyczne