Czekoladki z gryką dmuchaną
- 30 min.
- 2 min.
- Łatwe
- 25 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 48 Kcal
- 0,8 g białek
- 2,9 g tłuszczów
- 4,4 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotuj sobie plastikową foremkę o wymiarach 25 cm x 25 cm i pokryj ją papierem do pieczenia.
Przygotuj kąpiel wodną: będziesz potrzebować 2 naczyń różnej wielkości, które można włożyć jedno w drugie, ale dno mniejszego naczynia nie dotyka dna większego, np. 2 garnki różnej wielkości albo duży garnek i mniejszą miskę (najlepiej szklaną lub nierdzewną). Do garnka wlej trochę wody i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień, do miski wkrusz czekoladę i wstaw ją do garnka. Dno miski nie powinno stykać się z powierzchnią wody. Ciągle mieszając, rozpuść czekoladę nad gorącą parą.
Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z gryką.
Masę rozsmaruj w przygotowanej wcześniej formie.
Pozostaw do ostygnięcia w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
Pokrój w kostkę i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wkładam czekoladę do gotowania i nie jest źle. Z pełną ciemną czekoladą to chyba nie dla mnie 🙂
Tłumaczenie automatyczne
To wcale nie jest złe, potrzebuje tylko mniej popcornu, aby lepiej się trzymało.
Tłumaczenie automatyczne
Doskonałe i interesujące, ale dla mnie za słodkie.
Tłumaczenie automatyczne