
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C.
Pokryj tortownicę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, jajka, mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób zwarte ciasto.
Przełóż je do tortownicy i równomiernie pokryj nim dno.
Posyp grubo utartymi jabłkami i pokruszonymi orzechami.
Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut w 180–185°C.
Po upieczeniu ciasta rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Weź garnek i miskę ze stali lub szkła, którą możesz wstawić do garnka, ale nie dotyka ona jego dna. Podgrzewaj, tak aby woda powoli się gotowała. Do miski połam czekoladę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wstaw miskę do garnka i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę na wolnym ogniu.
Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 40 minut. Podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne szybkie ciasto dosłałam trochę więcej czekolady na wierzch i następnym razem dodam trochę więcej miodu do środka ale rewelacja jutro zrobię drugie bo to zniknie w mgnieniu oka
🥰
Znakomity, już od podwójnej dawki. Następnym razem dodam jeszcze więcej jabłek, żeby było bardziej soczyste
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego