Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
- 50 min.
- 43 min.
- Łatwe
- 12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 138 Kcal
- 3 g białek
- 6 g tłuszczów
- 14 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–185°C.
Pokryj tortownicę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, ksylitol, jajka, mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób zwarte ciasto.
Przełóż je do tortownicy i równomiernie pokryj nim dno.
Posyp grubo utartymi jabłkami i pokruszonymi orzechami.
Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut w 180–185°C.
Po upieczeniu ciasta rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Weź garnek i miskę ze stali lub szkła, którą możesz wstawić do garnka, ale nie dotyka ona jego dna. Podgrzewaj, tak aby woda powoli się gotowała. Do miski połam czekoladę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wstaw miskę do garnka i ciągle mieszając, rozpuść czekoladę na wolnym ogniu.
Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 40 minut. Podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe ciasto, gustowne. Jabłka zmieszałam z mielonymi orzechami i lekko dosłodziłam, posypałam karmelową czekoladą i odrobiną kokosa. Forma o średnicy 28 cm wymaga podwójnej dawki składników i piecze się prawie godzinę.
Tłumaczenie automatyczne
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tłumaczenie automatyczne