Chlebek marchewkowy
- 25 min.
- 60 min.
- Skomplikowane
- 25 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 169 Kcal
- 4 g białek
- 11 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
- 5× jajko
- 3 łyżki miodu
- 80 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 1× proszek do pieczenia
- 500 g marchewki (utrzyj)
- 100 g orzechów włoskich (utrzyj)
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z miodem i olejem, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ekstrakt waniliowy, cynamon, marchewkę, orzechy i kokos.
Następnie ostrożnie dodaj do nich pianę z białek.
Ciasto rozprowadź równomiernie w natłuszczonej keksówce lub formie do pasztetu.
Piecz przez około 50–60 minut w temperaturze 170–180°.
Chlebek pozostaw do wystudzenia, a następnie ozdób go twarogiem zmiksowanym ze stewią.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Upiekłam całkowicie bez kokosa i wyszło wspaniale. Podaję z białym jogurtem na wierzchu
Tłumaczenie automatyczne
Zrobiłam jagnięcinę z połowy porcji, musiałam dodać jeszcze 50g jogurtu, ale było dla mnie za dużo kokosa i następnym razem w zasadzie pomijałam sodę.
Tłumaczenie automatyczne
Pyszny
Tłumaczenie automatyczne