SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

W kubku wymieszaj 150 ml letniego mleka, suszone drożdże i cukier trzcinowy. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż powstanie zaczyn (ok. 4–5 minut). W międzyczasie przesiej 500 g mąki żytniej do misy robota kuchennego, dodaj 2 łyżeczki soli, jajka i oliwę. Wymieszaj.

2

Dodaj gotowy zaczyn i 250 ml letniego mleka. Następnie podłącz do robota hak do wyrabiania ciasta, włącz go na niskie obroty i wyrabiaj przez ok. 2–3 minuty.

3

Misę z gotowym ciastem przykryj czystą ściereczką, wstaw w ciepłe miejsce i poczekaj ok. 60 minut na wyrośnięcie. Pokryj blachę papierem do pieczenia.

4

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką żytnią. Wyrabiaj przez ok. 2 minuty gołymi rękoma. Powinno przestać się kleić; w razie potrzeby dosyp więcej mąki. Uformuj z ciasta 8 bułek podobnej wielkości.

5

Przełóż je na blachę. Gotowe bułki przykryj na 15 minut ściereczką i poczekaj, aż jeszcze podrosną. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

6

Posyp bułki pestkami dyni. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 190–200°C, aż nabiorą złotego koloru.

Nasza rada
Ciasto z mąki razowej jest trochę trudniejsze do wyrobienia niż ciasto z białej mąki. Jeżeli ciasto z mąki żytniej bez dodatku zakwasu bardzo źle się wyrabia, zastąp połowę mąki żytniej jasną mąką orkiszową.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu