

Bułki żytnie
95 min.
25 min.
Średnie
8 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 303 Kcal
- 11 g białek
- 9 g tłuszczów
- 51 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
W kubku wymieszaj 150 ml letniego mleka, suszone drożdże i cukier trzcinowy. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż powstanie zaczyn (ok. 4–5 minut). W międzyczasie przesiej 500 g mąki żytniej do misy robota kuchennego, dodaj 2 łyżeczki soli, jajka i oliwę. Wymieszaj.
Dodaj gotowy zaczyn i 250 ml letniego mleka. Następnie podłącz do robota hak do wyrabiania ciasta, włącz go na niskie obroty i wyrabiaj przez ok. 2–3 minuty.
Misę z gotowym ciastem przykryj czystą ściereczką, wstaw w ciepłe miejsce i poczekaj ok. 60 minut na wyrośnięcie. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką żytnią. Wyrabiaj przez ok. 2 minuty gołymi rękoma. Powinno przestać się kleić; w razie potrzeby dosyp więcej mąki. Uformuj z ciasta 8 bułek podobnej wielkości.
Przełóż je na blachę. Gotowe bułki przykryj na 15 minut ściereczką i poczekaj, aż jeszcze podrosną. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posyp bułki pestkami dyni. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 190–200°C, aż nabiorą złotego koloru.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami