
Jemy zdrowo i smacznie

W dużej misce wymieszaj mleko, rozpuszczony olej kokosowy, rozpuszczony miód, szczyptę soli i drożdże. Odstaw zaczyn na około 10 minut.
Ponownie wymieszaj i dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy.
Na posypanej mąką stolnicy wyrób ciasto i rozwałkuj je w prostokąt.
W drugiej misce wymieszaj składniki na nadzienie: miód, cynamon i rozpuszczony olej kokosowy. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na cieście, a następnie zwiń ciasto w rulon.
Rulon pokrój na plastry, które układaj obok siebie na okrągłej formie pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i umieść na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby ciasto wyrosło.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki piecz przez 15–20 minut w temperaturze 170–180°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pycha
Wyszło bardzo smacznie 🙂 Mam co poprawiać w formowaniu😅 (nadzienie jest dość rzadkie) Przed rozciąganiem wyrosłam i piekłam jeszcze 5 minut. Jogurt grecki zmieszałam z waniliowym erytrytolem i miodem i pokryłam nim ślimaki 😋
Tłumaczenie automatyczne z języka węgierskiego
Świetna propozycja do niedzielnej kawy.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego