Batoniki marchewkowo-owsiane
- 0 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 16 sztuki
Przestały smakować Ci przesłodzone batoniki ze sklepu? Chcesz mieć pod kontrolą ilość spożywanych węglowodanów? Upiecz sobie domowe batoniki owsiane z miodem i marchewką. Są puszyste, nie kruszą się i nie kleją.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 87 Kcal
- 3 g białek
- 3 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
16 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 170–180°C.
2
Wymieszaj płatki z utartą marchewką, pestkami słonecznika, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
3
Ubij jajka z ekstraktem waniliowym i miodem.
4
Połącz suche i mokre składniki, dobrze wymieszaj.
5
Przełóż ciasto do niewielkiej formy (20 × 20 cm) i ugnieć je kopyścią.
6
Piecz przez 12–15 minut w temperaturze 170–180°C.
7
Od razu po wyjęciu z piekarnika pokrój na 16 kwadracików (3 × 3 cm).
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dodałam więcej miodu, a zamiast tylko pestek słonecznika dodałam w tej samej gramaturze: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, pestki słonecznika i pestki dyni - co było pod ręką. Wyszły bardzo smaczne, chętnie upiekę po raz kolejny.
Super dobre i sycące!
Doskonały. Cynamon nadaje mu najlepszy smak. Zamieniłem 1 łyżkę mąki owsianej na waniliową mąkę owsianą i 1 łyżkę białka waniliowego, a następnie pominąłem ekstrakt waniliowy. Zrobiłam tylko z połowy porcji, ale szybko się zjada.
Tłumaczenie automatyczne