Pasta z selera i soczewicy
- 10 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 164 Kcal
- 7 g białek
- 7 g tłuszczów
- 14 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą, wsyp ją do garnka i zalej zimną nieosoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut).
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż przez 2–3 minuty na średnim ogniu.
Wsyp na patelnię drobno utartą marchewkę i selera. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
Podlej warzywa 2 łyżkami wody. Dodaj gotowaną soczewicę, przyprawę curry, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę soli. Duś przez kolejne 3 minuty, mieszając.
Gotową pastę pozostaw do ostygnięcia i podawaj od razu albo przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4 dni.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne, zrównoważone w smaku, mniam ;-)
Tłumaczenie automatyczne
Dla mnie to bardziej soczewica-marchewka
Tłumaczenie automatyczne