Dip z pieczonego bakłażana
- 5 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 223 Kcal
- 7 g białek
- 14 g tłuszczów
- 17 g węglowodanów
Składniki
- 2× większy bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Umyj bakłażany i ponakłuwaj ich skórkę widelcem.
Wstaw je do piekarnika na 25–35 minut i upiecz w całości, aż ich skórka się pomarszczy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bakłażany do ostygnięcia i przekrój każdego wzdłuż na pół.
Wydłub widelcem upieczony miąższ. Przełóż go do blendera i zmiksuj na gładką masę z łyżką oliwy, tahini, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem możesz udekorować dip pestkami granata i świeżą kolendrą.
Podawaj z mięsem z grilla lub pitą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Podobno pieczony dip z bakłażana to Mtabal. A w piekarniku naprawdę nie jest dobrze. Tylko grill.
Tłumaczenie automatyczne
Niezły przepis, ale smakuje lepiej z odrobiną wędzonej papryki i kminku
Tłumaczenie automatyczne