Dip z awokado
- 10 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Szukasz zdrowego sosiku do krakersów, chrupek czy chleba? Wypróbuj nasz zielony dip. Nie tylko wspaniale smakuje, ale dzięki zawartości awokado obniża cholesterol i pomaga w walce z nadwagą.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 360 Kcal
- 9 g białek
- 28 g tłuszczów
- 18 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Z awokado usuń pestki, wyjmij miąższ łyżeczką i wrzuć go wraz z obraną cebulką do blendera.
2
Blenduj przez ok. 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej masy. Do awokado dodaj ricottę, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę. Miksuj przez kilka kolejnych sekund, aż wszystkie składniki się połączą.
3
Przełóż dip do miseczki i ewentualnie dopraw do smaku pieprzem i solą. Przechowuj w lodówce, spożyj w ciągu 2–3 dni.
4
Dip doskonale smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, z chlebem razowym lub z pełnoziarnistymi krakersami.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszny
Tłumaczenie automatyczne
Wyszło bardzo smacznie, zrobiłam z pulchnymi ząbkami czosnku zamiast cebuli perłowej
Tłumaczenie automatyczne