Sok z czarnego bzu
- 15 min.
- 0 min.
- Łatwe
- 1 porcja
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 9 Kcal
- 0 g białek
- 0 g tłuszczów
- 3 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę i pozostaw ją do ostygnięcia. W międzyczasie przejrzyj i oczyść zebrane kwiatostany czarnego bzu. Uwaga na małe robaczki! Kwiaty możesz szybko opłukać w zimnej wodzie, ale najwięcej smaku ma w sobie właśnie pyłek, który w ten sposób zmyjesz.
Pokrój cytrynę w plasterki. Do karafki włóż kwiaty bzu i plasterki cytryny, zalej je przegotowaną i schłodzoną wodą. Odstaw na 24 godziny.
Następnie przelej płyn przez płótno lub bardzo gęste sitko. Dodaj miód i dobrze wymieszaj. Przelej do butelek i przechowuj w lodówce. Sok możesz w razie potrzeby rozrzedzić wodą.
*Podane wartości odżywcze przypadają na 10 ml gotowego soku.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
zrobię dopiero go .
Doskonały!
Tłumaczenie automatyczne
Polecam dużo lepiej niż z cukrem
Tłumaczenie automatyczne