Rabarbar
Rabarbar pochodzi z Chin i Mongolii, ale do Europy został przywieziony przez Barbarzyńców, a na świecie pojawił się za sprawą Arabów. Nazywany jest warzywem o wielu twarzach, ponieważ, choć zdrowy, jest również niebezpieczny ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Dlatego należy poświęcić należytą uwagę jego przygotowaniu. Poza tym jest bogaty w kwas foliowy i cytrynowy, witaminy en B, magnezu, fosforu, żelaza, jodu, potasu, manganu. Jego pozytywną stroną jest to, że wiąże tłuszcze, odtruwa organizm, jest moczopędny, wzmacnia hematopoezę, korzystnie wpływa na włosy. Jego sezon jest bardzo krótki, więc nie należy go pomijać. Zwykle można go kupić lub zbierać w ogrodzie od połowy maja do połowy czerwca, później zawiera zbyt dużo wspomnianego kwasu szczawiowego. Łodygi są przeznaczone do spożycia. Najpierw usuń twarde włókna skórki, a następnie pokrój ją według uznania. Najczęściej gotowany, nadaje się do deserów, deserów lub dżemów, ale także jako lemoniada lub herbata.