Mąka pełnoziarnista
Mąka razowa jest mielona z całego ziarna. Dzięki temu jest ciemniejszy i ma mocniejszy smak. Mąka razowa dostępna jest w postaci pszennej, żytniej, jęczmiennej, orkiszowej itp. W porównaniu z białą mąką jest ona mniej trwała i dlatego musi być szybciej zużywana. Mąka razowa zawiera więcej ważnych składników odżywczych niż mąka biała, takich jak wit. B1, B2, E, wapń, magnez, żelazo i cynk. Ma niższy indeks glikemiczny, a dzięki zawartości polisacharydów wolniej się rozpuszcza. Dzięki temu dłużej czujemy się syci. Mąka razowa ma korzystny wpływ na jelita, którym pomaga dobrze się opróżnić. Przy wyrabianiu ciasta należy pamiętać, że wiąże ono więcej wody, więc będzie wymagało większej ilości. Nadaje się do mieszanek na chleb razowy, pierogi chlebowe, masy do ciast, zagęszczania zup lub sosów.