Mąka kokosowa
Mąka kokosowa wytwarzana jest z mięsa kokosowego, części stałej bez wierzchniej powłoki i pozbawionej mleczka. Bardzo dobrze smakuje i jest naturalnie bezglutenowa. Łatwo miesza się z innymi składnikami, dzięki czemu nie przytłacza ich smaku. Jeśli masz alergię na orzechy, ta mąka może być świetną opcją. Jest bogata w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, ale ma niską zawartość cukrów. Ma niski indeks glikemiczny, pokochają go osoby z problemami trawiennymi i diabetycy, ponieważ pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Ma lekką tendencję do tworzenia się grudek, dlatego przed użyciem wymieszaj ją widelcem. Podczas pieczenia z mąką kokosową należy pamiętać, że wchłania ona więcej wody niż zwykła mąka. Jest uniwersalny, więc można go używać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.