Czarne oliwki
Czarne oliwki są owocem pochodzącym z południowej Europy, z regionu Morza Śródziemnego. Krzew oliwny został podarowany miastu Ateny przez boginię Atenę w micie i dlatego od wieków był częścią jego herbu. Oliwki to oleiste owoce, które w stanie świeżym są bardzo twarde i gorzkie, zarówno czarne jak i zielone. Dlatego moczy się je w wodzie, aż zmiękną i stracą gorycz. Są one bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Zawierają o wiele więcej białka niż jakiekolwiek inne owoce. Zawierają one również znaczną ilość wit. A, B i E. Spośród minerałów najbogatsze są wapń, potas, żelazo i fosfor. Poprawiają trawienie i zwiększają apetyt. Mają one działanie lekko przeczyszczające. A dwie lub trzy oliwki przed głównym posiłkiem zwiększą ilość soków żołądkowych. Kiszone dodajemy do smarowideł, sałatek, ozdabiamy nimi makarony i pizzę, dobrze sprawdzają się w pasztetach i mieszankach mięsnych.