Tort czekoladowy
- 185 min.
- 60 min.
- Łatwe
- 10 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 365 Kcal
- 8 g białek
- 22 g tłuszczów
- 31 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Rozgnieć banany za pomocą widelca. Jeżeli są zbyt twarde, umieść je na chwilę w rozgrzanym piekarniku.
Do rozgniecionych bananów dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj i odstaw.
W drugim naczyniu wymieszaj mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj rozgniecione banany.
Wlej dwie puszki mleka kokosowego, dobrze wymieszaj i przelej ciasto do tortownicy (⌀ 22–25 cm).
Wstaw do piekarnika i piecz przez 55–60 minut w temperaturze 165–175°C. Dzięki zawartości banana ciasto będzie zawsze trochę wilgotne, więc nie ma sensu sprawdzać go za pomocą patyczka.
W międzyczasie przygotuj krem. Zblenduj awokado, kakao, syrop klonowy i olej kokosowy.
Wstaw krem do lodówki.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przetnij je wzdłuż i posmaruj połową kremu, a drugą połowę rozsmaruj na brzegach i wierzchu tortu.
Przed podaniem wstaw na co najmniej 1–2 godziny do lodówki.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Tort był pyszny, robiłam program do pracy i wszyscy "pękali". Tylko uwaga: do nadzienia dodałam więcej syropu klonowego i trochę miodu, żeby było słodsze😋
Tłumaczenie automatyczne
Dałam tylko 2 gwiazdki, bo gdybym nie naprawiła tortu, to by nie wyszło. Mój okazał się świetny, ale bardzo zmieniłem przepis.
Tłumaczenie automatyczne