Racuchy ze śliwkami i kwaśną śmietaną
- 75 min.
- 24 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 382 Kcal
- 19 g białek
- 5 g tłuszczów
- 60 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Mąkę przesiej do dużej miski. Pośrodku zrób dołeczek i wkrusz drożdże. Dodaj 150–200 ml mleka, wsyp sól i 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Poczekaj 5–10 minut, aż powstanie zaczyn.
2
Do miski dodaj resztę letniego mleka, wymieszaj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 45–60 minut w ciepłe miejsce.
3
Ciasto nabieraj łyżką i na specjalnej patelni do racuchów albo patelni nieprzywierającej uformuj racuszki, smaż przez 2 minuty z każdej strony.
4
* Jeżeli masz patelnię starego typu, przed smażeniem wysmaruj ją olejem albo innym tłuszczem.
Nasza rada
Racuchy podaliśmy z przetartymi pieczonymi śliwkami i kleksem kwaśnej śmietany. Śliwki wystarczy wypestkować i dusić przez 40 minut z łyżeczką miodu, a następnie zapiekać przez 15 minut w temperaturze 170–180°C.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Niewiele smaku i prawie niemożliwe jest ich ugotowanie.
Tłumaczenie automatyczne
Do jutra posmakuję Livanecky, jednak ciężko mi było! Mam naleśnik z nieprzywierającą powierzchnią, ale nadal wolę olej koksowy. Chleba byłoby dużo (z funta mąki) ok 20. Jednak pierwsze 2 partie musiałem wyrzucić, bo nie paliły się prawidłowo - trzeba mieć gorącą patelnię na słaby płomień i oszacować ilość testu (taka sama procedura jak w przypadku naleśników). Byłem zadowolony z ostatniej partii. Ale na pewno spróbuję ponownie.
Tłumaczenie automatyczne