Brownies z orzechami
- 20 min.
- 30 min.
- Średnie
- 20 porcje
Mamy dla Ciebie kolejną wariację na temat brownies. Orzechy to super żywność o wielu zaletach prozdrowotnych. Nie szczędź ich sobie, a już zwłaszcza nie w tym przepisie.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 141 Kcal
- 4 g białek
- 8 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
20 porcje
- 100 g jasnej pasty tahini
- 100 ml dowolnego mleka roślinnego
- 100 g dowolnych orzechów (np. nerkowce lub orzechy włoskie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 1× opakowania proszku do pieczenia bez fosforanów (10 g)
- 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 100 g ciemnej czekolady (min. 70 % kakao)
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw.
3
Wymieszaj pastę tahini z mlekiem.
4
Dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i miód. Dokładnie wymieszaj i sukcesywnie dodaj wszystkie suche składniki. Do gotowego ciasta dodaj 100 g dowolnych posiekanych orzechów (nerkowców, orzechów włoskich, pekanowych lub innych).
5
Przelej ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (ok. 20 × 20 cm).
6
Piecz przez 20–25 minut w temperaturze 180°C.
Nasza rada
W czwartym punkcie dodajemy 100 g dowolnych orzechów.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszne duże, po prostu musiałem dodać trochę więcej mleka.👌
Tłumaczenie automatyczne
Dołączę do Martina K. W przepisie brakuje orzechów. Dlatego jeszcze nie wypróbowałam przepisu
Tłumaczenie automatyczne